Ajuverda moko, kad kiekvienas žmogus turi
pakankamai energijos išsaugoti ar susigrąžinti sau
sveikatą. Tai mokslas suteikiantis kiekvienam
galimybę pažinti savo organizmą ir jo poreikius.
Pagrindinė ajuverdos nuostata - norint būti sveikam,
reikia laikytis tinkamos dietos ir išsiugdyti
kasdieninius sveikatingumo įpročius, atlikinėti
tradicinius jogų fizinius ir kvėpavimo pratimus. Na
o visų svarbiausia yra dvasingumas - gėrio ir
harmonijos pagrindas.
Dieta turi būti parinkta pagal individualią
konstituciją kurią žmogus žinodamas gali pasirinkti
tinkamą dietą.
Būtina atkreipti dėmesį į maisto skonį: saldus,
rūgštus, sūrus, aštrus, kartus ar aitrus, taip
pat sunkus ar lengvas maistas, ar jis sukuria šilumą
ar šaltį, riebalingas, skystas ar kietas. Reikia
atsižvelgti ir į paros ar metų laiką.
Džiovinti vaisiai, obuoliai, melionai, bulvės,
pomidorai, baklažanai, šaldyti produktai, žirniai ir
žalios salotos didina vata. Todėl vata konstitucijos
žmonės turi nevartoti minėtų produktų. Jiems tinka
saldūs vaisiai, avocado, kokosas, rudieji ryžiai,
raudonieji aguročiai, ananasai, vynuogės, vyšnios,
apelsinai.
Pita došos padidėjimas atsiras nuo aštraus
maisto, aliejaus, rūgščių vaisių, ananasų, papajos ,
pomidorų ir česnakų. Pita mažins mango, apelsinai,
žirniai, slyvos, Briuselio kopūstai, žalios salotos,
saulėgrąžų sėklos, šparagai ir grybai. Bananai,
melionai, kokosai, datulės, papaja, ananasai ir
pieno produktai didina kapha došą. Džiovinti
vaisiai, granatai, spanguolės, ryžiai basmati,
Briuselio kopūstai gerai veikia kapha konstitucijos
žmones.
Vasarą, kai aukšta temperatūra, žmonės labai
prakaituoja . Todėl šiuo metu, kai vyrauja pita,
nereikia valgyti karšto, pikantiško ir aštraus
maisto, nes jis didina pita.
Rudenį, kai pučia smarkūs vėjai o oras tampa
sausesniu, reikia vengti džiovintų vaisių, maisto,
turinčio daug baltymų ,ir kitų produktų, didinančių
vata.
Žiema kapha sezonas. Šiuo metų laiku reikia
vengti šaltų gėrimų, sūrio ir jogurto, nes minėti
produktai didina kapha.
Dietoje svarbiausia maisto šviežumas ir produktų
tarpusavio darna.
Melioną reikia valgyti atskirai, nes jį valgant
su kitais produktais gali užsiteršti skrandis ir tuo
apsunkti žarnyno darbą įsisavinant maistą. Tai
iššauktų došų disbalansą ir papildomai atsirastų
toksinų dėl drauge nesuderinamų produktų.
Ajuverda nurodo tai, kad valgį turi reguliuoti
virškinimo ugnies - agni būklė. Nereikia valgyti,
kai jaučiate troškulį, ir gerti, kai jaučiate alkį.
Jei jaučiate alkį, tai reiškia, kad jūsų virškinimo
ugnis veikia, ir jeigu jūs tuo metu geriate, skystis
ištirpins virškinimo fermentus ir agni sumažės.
Labai svarbu ir tai kaip valgote. Valgant reikia
sėdėti tiesiai, vengti tokių pašalinių dirgiklių
kaip teleprogramų žiūrėjimas, pokalbiai ar
skaitymas. Dėmesys privalo būti sukoncentruotas tik
į maisto skonį. Skonis neatsiranda maiste. Jį
pajunta tik tas, kuris valgo.
SKONIS
Vanduo- pagrindinis skonio pajutimo elementas.
Norint pajusti medžiagos skonį reikia, kad liežuvis
būtų drėgnas. Pabandykite išdžiovinti savo liežuvį
ir po to ant jo uždėti šiek tiek cukraus ar pipirų.
Jūs nepajausite skonio. Skonio pajutimui reikalingas
drėgnas liežuvis.
Yra šešios skonio rūšys: saldus, rūgštus, sūrus,
aštrus, kartus ir aitrus.
Šie šeši pagrindiniai skoniai susidaro iš
penkių elementų:
Saldus skonis savyje turi žemės ir vandens
elementus.
Rūgštus- žemės ir ugnies elementus.
Sūrus-vandens ir ugnies elementus.
Aštrus ugnies ir eterio elementus.
Aitrus ugnies ir žemės elementus.
Vata konstitucijos žmonės turi vengti kartaus ,
aštraus ir aitraus skonio medžiagų pertekliaus nes
šios medžiagos būna dujų atsiradimo kūne
priežastimi,Jiems tinka saldžios, rūgščios ir sūrios
medžiagos.
Pita konstitucijos žmonės turi vengti rūgščių,
sūrių ir aštrių medžiagų didinančių kūno ugnį -
agni. Jiems tinka saldžios, karčios ir aitrios
medžiagos.
Kapha konstitucijos žmonės turi vengti produktų,
turinčių saldų ,rūgštų ir sūrų skonį, nes jie didina
kūno vandenį. Jiems tinka aštraus ,kartaus ir
aitraus skonio maistas. Jeigu jūsų agni pažeista,
jūs nepajusite maisto skonio. Maisto skonis
priklauso nuo agni.
Prieskoniai padeda sužadinti agni, o tai būtina
kūnui išvalyti ir maisto skoniui pagerinti.
Kiekvienas kąsnelis prieš nurijant turi būti
sukramtytas mažiausiai 32 kartus. Toks valgymas
leidžia virškinimo fermentams gerai veikti burnoje,
leis skrandžiui neskubiai priimti jau sukramtytą
maistą.
Valgyti lėtai nepaprastai svarbu.
Labai didelę reikšmę turi vienu kartu suvalgomo
maisto kiekis. Trečdalis skrandžio turi užsipildyti
maistu, trečdalis vandeniu ir trečdalis oru.
Jei maisto suvalgysite daugiau, skrandis
išsitemps ir reikalaus papildomo maisto. Perkrautas
skrandis tempiasi kaip balionas. Persivalgymo
pasekmės -.papildomų toksinų žarnyne susidarymas.
Maistas tampa sunkiai iš organizmo pašalinamu nuodu.
Valgyti turite reguliariai.
Valgymas turi tapti meditacija nes taip valgant
bus maitinamas ne tik jūsų kūnas, bet ir protas, ir
sąmonė, ir pailgės gyvenimo trukmė.
Vandens vaidmuo palaikant organizmo harmoninį
balansą labai svarbus. Vanduo gali būti vartojamas
ir sulčių pavidalu, nors jos neturi būti geriamos
valgymo metu. Vandenį valgant gerti būtina. Jis
geriamas mažais gurkšneliais. Valgymo metu geriamas
vanduo tampa savotišku vaistu, padedančiu virškinti
.Geriant jį po valgymo apsunkinsime virškinkinimą
nes tuomet atskiesite skrandžio sultis. Vandens
kiekis reikalingas organizmui priklauso ir nuo
klimato. Esant virškinimo sutikimams patartina
pabadauti ,geriant vien šiltą vandenį. Šaltas, ypač
ledinis vanduo-nuodai virškinimo sistemai, o šiltas
- nektaras. Kai geriama daug vandens virškiname
gerai, tačiau geriant pernelyg daug - vanduo gali
užsilaikyti organizme ir tuomet kūno svoris viršys
normalų.
BADAVIMAS
Badavimas - gan dažnai naudojama procedūra ,
tačiau mažai kas atkreipia dėmesį į savo
konstituciją nors tai būtina. Šios sąlygos
nesuvokimas gali padaryti rimtos žalos organizmui.
Badaujant būtina stebėti savo fizinę būklę. Badavimo
metu virškinimo sistema ilsisi. Ir tuo metu
svarbiausiai nesudaryti įtampos. Ajuverda moko kad
badavimo metu įsiliepsnoja virškinimo ugnis ir
kadangi nėra maisto virškinimui ji sudegina
užsigulėjusius žarnyne toksinus. Rekomenduojama
gerti imbiero, raudonųjų ir juodųjų pipirų arbatą.
Jeigu badaujant gersite sultis įsidėmėkite tai kad
vynuogių sultys tinka vata konstitucijos žmonėms,
granatų pita, o obuolių kapha konstitucijai.
Kiekvieną badavimo dieną išgerkite vieną ar pusantro
litro sulčių atskiestų vandeniu.
Vata tipo žmogus neturėtų badauti ilgiau nei tris
dienas. Badavimas suteikia kūnui lengvumo, o vata
konstitucija pasižymi lengvumu. Vata energetika
pažeidžiama, jei badaujama perilgai. Tai sukelia
baimę, nerimą, nervingumą ir silpnumą.
To paties dėl badavimo turi laikytis ir pitos
tipo žmonės, nes ilgesnis nei keturių dienų
badavimas pablogina pitą, padidina ugnies elementą
kūne. Tai gali sukelti tokias psichofizines
reakcijas kaip pyktį, neapykantą, galvos svaigimą.
Kapha konstitucijos žmonės gali badauti ilgai.
Jie gerai jaus didėjantį lengvumą, jaus, kad
akiratis gilėja ir platėja.